Chleb owsiano-żytni z chia i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona chia zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.
Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
2.Dodać nasiona chia i sezamu i ponownie wymieszać. Wlać połowę wody i włączyć wyrabianie hakiem. Gdy wyrabianie będzie opornie szło, dodać resztę wody. Wyrabiać około 10 minut
3.Przełożyć do miski wysmarowanej olejem , przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Ciasto przełożyć na blat, lekko wyrobić i przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki ( ja włożyłam do silikonowej keksówki, którą wstawiłam do zwykłej). Foremkę z ciastem przykryć i zostawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po tym czasie lekko zwilżyć wodą i posypać mieszanką sezamu i chia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 55-60 minut ( piekarnik góra-dół). Wyjąć i ostudzić na kratce.
Komentarze