Chleb owsiano-żytni z chia i sezamem

0 (0 ocen)

Pyszny, sycący domowy chlebek, zapraszam:)

Składniki:

  • 200 g mąki owsianej
    200 g maki pszennej żytniej
    20 g nasion chia
    15 g nasion sezamu
    1 opakowanie drożdży instant
    260 ml letniej przegotowanej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb owsiano-żytni z chia i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-158iwqn 1. Nasiona chia zalać 2-3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia.

    Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, drożdże, cukier i sól. Dokładnie wymieszać.
  • image-11c5vvf 2. Dodać nasiona chia i sezamu i ponownie wymieszać. Wlać połowę wody i włączyć wyrabianie hakiem. Gdy wyrabianie będzie opornie szło, dodać resztę wody. Wyrabiać około 10 minut
  • 3. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem , przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • image-2788r0h 4. Ciasto przełożyć na blat, lekko wyrobić i przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki ( ja włożyłam do silikonowej keksówki, którą wstawiłam do zwykłej). Foremkę z ciastem przykryć i zostawić na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po tym czasie lekko zwilżyć wodą i posypać mieszanką sezamu i chia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 55-60 minut ( piekarnik góra-dół). Wyjąć i ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka owsiana Nasiona chia Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

4.49 (174 ocen)

image-1ba64nl

To może cię zainteresować