Chleb owsiany

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

bardzo miękki

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej
    1/2 szklanki płatków górskich owsianych
    1/2 szklanki otrąb owsianych
    1 szklanka mąki chlebowej typ 750
    1 szklanka mąki żytniej typ 2000
    1 szklanka mąki żytniej zwykłej
    3 szklanki mąki typ 650 (Babuni)
    1/2 szklanki mąki graham typ 1850
    4 łyżki oleju
    8 dag drożdży
    1 łyżka płaska cukru
    3/4 litra wody
    1 łyżka z górką soli

Chleb owsiany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1nx1n7a 1. W dużej misce zrobić zaczyn z 1 szklanki wody, cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • image-0y3twhb 2. Gdy zaczyn wyrośnie dodawać stopniowo resztę mąk i 1/2 litra letniej wody, wyrabiać na koniec dać olej. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-11kiklv 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części, wyrobić.
  • image-16qj5hm 4. Wyrobione ciasto włożyć do foremek i pozostawić do wyrośnięcia. Nie trzeba dużo podsypywać mąką.
  • image-1eu5cu2 5. Piec w 210 stopni 50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy