Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Moja babacia piekła chleb na chrzanowych lisciach w w domowym piecu chlebowym.
Składniki:
Składniki zaczynu:
2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego)
100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej)
100 g lekko ciepłej wody
Ciasto właściwe:
200 g zaczynu
150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
230-250 g lekko ciepłej wody
½ łyżki soli
3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba
1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
dodatkowo: świeże liście chrzanu
Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu:
Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba.
Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól.
Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze 20 g wody.
Formę na chleb posmarować olejem, na spód włożyć 1-2 duże liście chrzanu, tyle aby zakryły dno formy.
Ciasto przełożyć do foremki za pomocą łyżki, ciasto powinno wypełniać blaszkę w połowie. Zwilżyć wodą wierzch ciasta i wygładzić łyżką.
Wierzch ciasta posypać ziarnami słonecznika.
Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Gdy ciasto wypełni foremkę po brzegi, jest gotowe do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika spryskać wodą wierzch ciasta i ścianki piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, przełożyć na kratkę do studzenia ciasta do całkowitego wystudzenia.
Komentarze