Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu

0 (0 ocen)

Dawniej wypiek chleba na liściach był rozpowszechniony w Polsce, używano liści kapusty, chrzanu, tataraku, dębu, klonu, łopianu. Moja babacia piekła chleb na chrzanowych lisciach w w domowym piecu chlebowym.

Składniki:

  • Składniki zaczynu:
    2 łyżki startera, czyli aktywnego zakwasu (pszennego lub żytniego)
    100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 (lub innej razowej)
    100 g lekko ciepłej wody

    Ciasto właściwe:
    200 g zaczynu
    150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
    150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    230-250 g lekko ciepłej wody
    ½ łyżki soli
    3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania chleba
    1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
    dodatkowo: świeże liście chrzanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy pieczony na chrzanowym liściu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:

    Składniki zaczynu przełożyć do miski, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu. Najlepiej pozostawić zaczyn do fermentacji na całą noc.
    Przygotowanie ciasta właściwego:
    Następnego dnia odłożyć 2 łyżki zaczynu, na starter do następnego pieczenia chleba.
    Obie mąki orkiszowe przesiać do dużej miski, dodać zaczyn, olej, ziarna słonecznika i sól.
    Następnie dodać 230 g wody i dokładnie wymieszać łyżką, aby w cieście nie było grudek mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodać jeszcze 20 g wody.
    Formę na chleb posmarować olejem, na spód włożyć 1-2 duże liście chrzanu, tyle aby zakryły dno formy.
    Ciasto przełożyć do foremki za pomocą łyżki, ciasto powinno wypełniać blaszkę w połowie. Zwilżyć wodą wierzch ciasta i wygładzić łyżką.
    Wierzch ciasta posypać ziarnami słonecznika.
    Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Gdy ciasto wypełni foremkę po brzegi, jest gotowe do pieczenia.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika spryskać wodą wierzch ciasta i ścianki piekarnika.
    Po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40 minut.
    Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, przełożyć na kratkę do studzenia ciasta do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować