Chleb orkiszowy jasny

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

lekkostrawny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Do wykonania w domowych warunkach. :)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka orkiszowa typ 720: 1 kilogram
    - sól: 2 łyżeczki
    - woda (około): 2 szklanki

    - zakwas żytni: 2 łyżki
    - woda: 150 gramów

    - mąka zytnia typ 2000: 150 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowy jasny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uwaga - podany czas pieczenia chleba nie obejmuje przygotowania zaczynu, co trwa około 1,5 dnia.
  • 2. Przygotowanie zaczynu na chleb. Rano, na półtora dnia przed planowanym wypiekiem chleba, do dwóch łyżeczek zakwasu (przepis na zakwas znajdziecie na tej stronie: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/jak-zrobic-zakwas) dosypujemy 50 gram mąki żytniej 2000 i 50 gram wody. Mieszamy i odstawiamy. Wieczorem oraz następnego dnia rano powtarzamy te samą czynność. W praktyce to może wyglądać tak: rano 9.00, wieczór 21.00 i znów rano 9.00. W tym czasie zaczyn zaczyna rosnąć, pojawiają się pęcherzyki powietrza.
  • 3. Około 12.00 zaczyn jest gotowy do użycia. Do większej miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt zbite lub suche, dolewamy wody. Uważamy jednak by ciasto nie było zbyt luźne - w trakcie rośnięcia rozpłynie się na blasze. Tę samą czynność możemy wykonać mikserem.
  • 4. Z ciasta formujemy dwa bochenki i umieszczamy na blasze do wyrośnięcia na około 4-6 godzin. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
  • 5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, chleb nacinamy by nie popękał i pieczemy około 50 minut. Wyciągamy od razu z pieca i chłodzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować