Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

Nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej.Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej,ze znaczną przewagą mąki pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.

Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej
    550 ml ciepłej wody
    14 g świeżych drożdży
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    2 łyżki oliwy
    4 łyżki mielonych otrąb
    4 łyżki siemienia lnianego

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
  • 2. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.

Porady

Moje rady: - czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu - można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu, maku

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy