Chleb orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mimo małych perturbacji, upiekłam z sukcesem swój pierwszy chleb.Orkiszowy. Mój ulubiony.Jest przepyszny! Wystarczy posmarować kromkę masłem i zajadać.Świetna sprawa z tym naczyniem żaroodpornym. Dopóki nie kupię jakichś foremek do chleba, naczynie jest genialną alternatywą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 400 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    300 ml wody
    50 g ziaren słonecznika
    1 łyżeczka suchych drożdży
    1 płaściutka łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    + okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką

Chleb orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i ziarna słonecznika, a następnie wlać wcześniej przygotowaną letnią wodę wymieszaną z drożdżami. Na koniec dodać 1 łyżkę oleju.
    Na stolnicy wyrobić ciasto (ma być zwarte i klejące), włożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić na noc do wyrośnięcia.
    Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie spłaszczyć i odstawić na godzinę.
    Piekarnik rozgrzać do 250 stopni, piec chleb przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę (uważać, bo można się poparzyć!), zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej, do momentu, aż chlebek nabierze kolorków.
    Piekarnik wyłączyć, nie otwierać, chleb ma się wystudzić w środku.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy