Chleb piekę co drugi dzień, za każdym razem jest inny, bo lubię dodawać różne ziarna, suszone owoce, posypać wierzch czarnuszką czy sezamem. Chlebek pachnie i smakuje rewelacyjnie. Bądźmy cierpliwi i dajmy czas chlebowi by odpowiednio wyrósł, czasem trwa to do 8 godzin,ale zapewniam, że warto czekać
4.5 (194 ocen)
Porady
Zakwas, który używam dokarmiam dzień wcześniej, tzn. wieczorem wyciągam z lodówki, przekładam do miski, dosypuję ok. 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), wlewam wodę mineralną lub przegotowaną, mieszam, powinna powstać pulpa o konsystencji gęstej śmietany. Miskę przykrywam ściereczką i zostawiam na noc. Rano zakwas jest gotowy, by piec na nim chleb. Przeważnie połowę zakwasu odkładam do słoika a resztę wykorzystuję do upieczenia chleba. Słoik z zakwasem zakręcam i wkładam do lodówki. Proces ten powtarzam za każdym razem gdy chcę upiec chleb. Zakwas wytrzymuje bez dokarmiania do 1 tygodnia w lodówce. Potem czasem może nawet spleśnieć. Dlatego warto go regularnie dokarmiać, nawet wtedy jeśli chleba nie pieczemy, bo w ten sposób przedłużamy mu żywotność i go wzmacniamy.
Komentarze