Chleb na serwatce

4.96 (185 ocen)

Prawdziwy chleb taki jak piekły w domach nasze babki i prababki

Składniki:

  • 4 szkl mąki pszennej
    4 szkl mąki żytniej
    3-4 łyżki mleka (ciepłe)
    1 łyżka soli
    5 dag drożdży(pół kostki)
    1/2 łyżeczki cukru
    3/4 l serwatki
Wystaw ocenę:

4.96 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vo35k6 1. Mąki przesiewamy przez sitko do miski ,robimy dołek i kruszymy drożdże,dodajemy cukier .Drożdże zalewamy mlekiem,dodajemy sól i zalewamy wszystko letnią serwatką.Zagniatamy ciasto jeśli jest zbyt płynne dodajemy jeszcze mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • image-11nlq5s 2. Po wyrośnięciu ugnieść ponownie
  • image-0gvhtd4 3. i włożyć do formy(u mnie duża tortownica 35 cm)natłuszczonej i obsypanej mąką,odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • image-0mhmpp1 4. piekarnik nagrzać do 100 st C.Chleb przed włożeniem do pieca posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami(u mnie otręby owsiane i słonecznik) i zwiększyć temp do 180 st C.Piec ok 1 godz.po tym czasie przesmarować jeszcze raz wodą i pozostawić jeszcze na 10 min w piekarniku.Chlebek wychodzi zawsze i jest pyszny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować