Chleb na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki przesiewamy przez sitko do miski ,robimy dołek i kruszymy drożdże,dodajemy cukier .Drożdże zalewamy mlekiem,dodajemy sól i zalewamy wszystko letnią serwatką.Zagniatamy ciasto jeśli jest zbyt płynne dodajemy jeszcze mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
2.Po wyrośnięciu ugnieść ponownie
3. i włożyć do formy(u mnie duża tortownica 35 cm)natłuszczonej i obsypanej mąką,odstawić do ponownego wyrośnięcia.
4.piekarnik nagrzać do 100 st C.Chleb przed włożeniem do pieca posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami(u mnie otręby owsiane i słonecznik) i zwiększyć temp do 180 st C.Piec ok 1 godz.po tym czasie przesmarować jeszcze raz wodą i pozostawić jeszcze na 10 min w piekarniku.Chlebek wychodzi zawsze i jest pyszny.
Komentarze