Chleb na piwie

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

chleb na piwie

  • 12 godz.

Składniki:

  • 800 g mąki żytniej typu 720
    350 g zakwasu
    650 ml ciemnego piwa (nie słodkiego)
    2 łyżeczki soli
    otręby do posypania
    olej do posmarowania foremek

Chleb na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesypujemy mąkę, do której dodajemy sól,zakwas i piwo. Wyrabiamy ciasto, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc. Następnego dnia ciasto przekładamy do 2 keksówek 9x23cm, wierzch smarujemy olejem i ponownie odstawiamy na 2-3 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Pieczemy w 220 stopniach przez 45-50 minut pamiętając, aby w piekarniku ustawić też naczynie żaroodporne z wodą aby wytworzyła się para.

Komentarze

Podobne przepisy