Chleb na maślance z otrębami i ziarnami

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ten chleb nie wymaga zagniatania i wyrastania. Jest pyszny, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Polecam!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Na jeden chleb (keksówka 30 cm):
    1 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody
    1 szklanka naturalnej maślanki
    3 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej)
    50 g drożdży (1/2 kostki)
    1 szklanka otrębów pszennych
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    Opcjonalnie:
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki siemienia lnianego
    ziarna sezamu
    1 łyżka prażonej cebulki
    1 łyżka maku
    *1 szklanka = 250ml
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb na maślance z otrębami i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby, ziarenka i sól. Wlewamy maślankę i wodę i energicznie mieszamy. Dodajemy podrośnięte drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chleba posypujemy ziarenkami.
  • 3. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 180 stopni Celsjusza (grzałka dolna). Pieczemy 1 godz i 30 minut. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. Przechowujemy zwinięty w lnianą ściereczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Maślanka Sezam Siemię lniane Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować