Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance.
Składniki:
Składniki na 2 chlebki do keksówek (wym. 10x30 cm)
ZACZYN:
800 gr mąki pszennej typ 650 lub
600gr mąki pszennej i 200 gr mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku)
500 ml maślanki naturalnej
250 ml wody
20 gr świeżych drożdży
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy
100 gr letniej wody
2 płaskie łyżeczki soli
Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku, pamiętając że zaczyn mocno zwiększy swoją objętość. Miskę bądź duży garnek przykryć tylko ściereczką i odstawić w spokoje miejsce. Tak robię i zawsze jest chlebek wychodzi b.dobry ( pozostaje tylko delikatny zapach alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca.
Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.
2.
Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia.
Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy)
Porady
Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona.
Smacznegooo !!!
Komentarze