Chleb na maślance

3 (1 ocen)

Pyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance.

Składniki:

  • Składniki na 2 chlebki do keksówek (wym. 10x30 cm)

    ZACZYN:
    800 gr mąki pszennej typ 650 lub
    600gr mąki pszennej i 200 gr mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku)
    500 ml maślanki naturalnej
    250 ml wody
    20 gr świeżych drożdży

    Składniki na ciasto właściwe:
    cały zaczyn
    300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy
    100 gr letniej wody
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku, pamiętając że zaczyn mocno zwiększy swoją objętość. Miskę bądź duży garnek przykryć tylko ściereczką i odstawić w spokoje miejsce. Tak robię i zawsze jest chlebek wychodzi b.dobry ( pozostaje tylko delikatny zapach alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca.
    Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.
  • 2.
    Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia.
    Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy)

Porady

Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo !!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować