Chleb na bazie ziaren i bakalii

0 (0 ocen)

Inspiracja przepisem forumowej koleżanki DorotyW. Chlebek ma w sobie same ziarna i bakalie, jest syty, a zjedzenie dwóch małych kromeczek w zupełności wystarcz by zaspokoić wielki głód.

Składniki:

  • Na 1 małą keksówkę:

    1 szklanka płatków owsianych
    ½ szklanki płatków jaglanych
    ½ szklanki siemienia lnianego
    2 łyżki nasion chia
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła kokosowego
    1¾ szklanki wody
    3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego)
    40g suszonej żurawiny
    40g mielonych orzechów włoskich
    40g płatków migdałów
    40g orzechów laskowych
    40g drobnych rodzynek
    20g ziaren słonecznika



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na bazie ziaren i bakalii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona chia i słonecznika, sól oraz bakalie. Masło kokosowe topimy, łączymy "miotełką" z przegotowaną, bardzo letnią wodą oraz dżemem. Przelewamy do składników suchych. Mieszamy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i mocno ubijamy dłońmi. Odstawiamy na 3 godziny, następnie pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 40 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy chleb z formy, od góry przykładamy blaszką i przewracamy na drugą stronę. Ściągamy ostrożnie papier do pieczenia i dopiekamy chlebek ok 20 minut. Studzimy najlepiej całą noc i dopiero następnego dnia kroimy. Chleb taki z racji wielu ziaren troszkę się kruszy, ale jest to rzeczą normalną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować