Chleb na żurku to dla mnie nowość ale muszę przyznać, że jest smaczny. Przepis dostałam od Pań z banku.
Składniki:
800 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyn Kopytowa
700 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
500 ml żurku staropolskiego ( w butelce u mnie o smaku boczku )
100 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody
1/4 szk oleju rzepakowego
1 łyżka soli
Chleb na żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dokładnie mieszamy z wodą aż się rozpuszczą.
Dodajemy sól i dobrze wymieszany żurek, olej i mieszamy.
Następnie wsypujemy obie mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od dłoni.
2.Spore naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wysypujemy odrobiną mąki i wkładamy wyrobione ciasto.
Robimy nacięcia i wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika.
Czas nastawiamy na 90 minut a temperaturę na 200 stopni.
Po upływie tego czasu wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy.
Porady
( Żurek może być dowolny, ważne aby był płynny w butelce ).
Komentarze