Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu

4.5 (193 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób

Wybraliśmy się na rowerową przejażdżkę wzdłuż Dunajca i liście chrzanu aż się prosiły o zerwanie. Chleb pięknie mi wyrósł, dzisiaj ma już trzeci dzień, a świeżość ma taką jak zaraz po upieczeniu, dla mnie to jest genialne rozwiązanie, bo chleb można robić dwa razy w tygodniu i to zupełności wystarcz

  • 4 godz.
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Składniki na dwa bochenki:

    Zaczyn:


    15 dag aktywnego zakwasu żytniego
    15 dag mąki żytniej, typ 2000
    150 ml letniej wody


    Składniki połączyć i odstawić na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu, u mnie stało 16 godzin w plastikowym zamkniętym pojemniku, możecie również zostawić w dużym słoju.

    Ciasto właściwe:


    85 dag mąki pszennej
    1 płaska łyżka soli
    10 dag siemienia lnianego
    3 łyżki oliwy
    400-450 ml wody, w zależności od rodzaju mąki i jej chłonności


    Dodatkowo:


    Liście chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj zaczyn, sól, siemię lniane, wodę oraz oliwę. Rękami wyrabiamy ciasto, będzie klejące ale dość gęste. Przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.

    2. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia chleba, wykładamy papierem oraz liśćmi chrzanu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę i przekładamy do form chlebowych. Odstawiamy w ciepłe miejsce na następne 2 godziny aby raz jeszcze chleb wyrósł i wypełnił formy.

    3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, czas pieczenia ok 60 minut, przez ostatnie 15 minut temperaturę obniżamy do 180 C. Po upieczeniu odstaw chleby na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Chrzan Liście chrzanu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować