Niby chleb nie taki łatwy jak go malują, a jednak. Wymaga poświęcenia mu sporo uwagi, ale rekompensuje wszystko smakiem.
14 godz.
Składniki:
Zaczyn:
100 g aktywnego zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody
Przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na 12 godzin.
Składniki na chleb:
przygotowany zaczyn
150 g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
Chleb na zakwasie. orkiszowo -żytni. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie:
Składniki na zaczyn łączymy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do miski delikatnie posmarowanej oliwą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka oprószonego mąką. Odstawiamy ponownie do wyrastania na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier przekładamy wyrośnięty bochenek. Pieczemy 10 minut w temp 230 a następnie zmniejszamy temp do 210 i pieczemy ok 30 minut do zarumienienia skórki.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
Komentarze