Chleb na zakwasie. Orkiszowo -żytni.

4.5 (162 ocen)

  • 14 godz.

Niby chleb nie taki łatwy jak go malują, a jednak. Wymaga poświęcenia mu sporo uwagi, ale rekompensuje wszystko smakiem.

  • 14 godz.

Składniki:

  • Zaczyn:

    100 g aktywnego zakwasu żytniego
    200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
    100 g wody
    Przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową i odstawiamy na 12 godzin.

    Składniki na chleb:

    przygotowany zaczyn
    150 g mąki żytniej
    350 g mąki pszennej
    230 g wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka drożdży instant
    1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zakwasie. orkiszowo -żytni. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie:

    Składniki na zaczyn łączymy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.
    Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, wkładamy do miski delikatnie posmarowanej oliwą. Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Z wyrośniętego ciasta formujemy okrągły bochenek i przekładamy do koszyka oprószonego mąką. Odstawiamy ponownie do wyrastania na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na papier przekładamy wyrośnięty bochenek. Pieczemy 10 minut w temp 230 a następnie zmniejszamy temp do 210 i pieczemy ok 30 minut do zarumienienia skórki.
    Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować