Bardzo byłam ciekawa jak smakuję chleb z orzechami. Nie zawiodłam się :) Smakuję wybornie!!! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!
Składniki:
227 g. mąki pszennej chlebowej
90 g. mąki żytniej razowej
190 ml. wody letniej
pół łyżki soli (lub mniej)
3 g. suchych drożdży
250 g. aktywnego zakwasu żytniego
1 szkl. orzechów włoskich, posiekanych
Chleb na zakwasie żytnim z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać, a następnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania wsypać orzechy i jeszcze chwilę miksować. Ma powstać jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
2.1. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować z niego podłużny bochenek i ułożyć w keksówce o wymiarach około 7 x 24 cm. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.1. Po upływie wyznaczonego czasu chleb piec z parą wodną w 230st.C około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i piec jeszcze 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!
Porady
Zamiast orzechów włoskich można użyć np. orzechy pekan
Komentarze