Chleb na zakwasie żytnim z orzechami

0 (0 ocen)

Bardzo byłam ciekawa jak smakuję chleb z orzechami. Nie zawiodłam się :) Smakuję wybornie!!! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam!

Składniki:

  • 227 g. mąki pszennej chlebowej
    90 g. mąki żytniej razowej
    190 ml. wody letniej
    pół łyżki soli (lub mniej)
    3 g. suchych drożdży
    250 g. aktywnego zakwasu żytniego
    1 szkl. orzechów włoskich, posiekanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na zakwasie żytnim z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać, a następnie wyrobić za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Na koniec wyrabiania wsypać orzechy i jeszcze chwilę miksować. Ma powstać jednolite, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • Wyrastanie chleba 2. 1. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, uformować z niego podłużny bochenek i ułożyć w keksówce o wymiarach około 7 x 24 cm. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Upieczony chleb 3. 1. Po upływie wyznaczonego czasu chleb piec z parą wodną w 230st.C około 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210st.C i piec jeszcze 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce. Smacznego!

Porady

Zamiast orzechów włoskich można użyć np. orzechy pekan

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować