Bardzo mięciutki i delikatnie wilgotny chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem smalcu. Pasuje i do dżemu i do wędliny, polecam!
Składniki:
Zaczyn:
2 łyżki zakwasu
100 g wody
60 g mąki żytniej żurkowej
Ciasto właściwe:
250 g wody
400 g mąki pszennej typ 650
50 g mąki żytniej żurkowej
1 łyżeczka soli
30 g smalcu
Chleb na zakwasie ze smalcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z zakwasem, dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Na drugi dzień rano dodać wodę i rozpuszczony, przestudzony smalec. Wsypać sól i wymieszać. Następnie dodać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie gdy ciasto widocznie urośnie, odgazować lub krótko wyrobić,
przełożyć do formy (średnica 21cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze