Chleb na zakwasie ze smalcem

0 (0 ocen)

Bardzo mięciutki i delikatnie wilgotny chleb pszenno-żytni na zakwasie z dodatkiem smalcu. Pasuje i do dżemu i do wędliny, polecam!

Składniki:


  • Zaczyn:
    2 łyżki zakwasu
    100 g wody
    60 g mąki żytniej żurkowej
    Ciasto właściwe:
    250 g wody
    400 g mąki pszennej typ 650
    50 g mąki żytniej żurkowej
    1 łyżeczka soli
    30 g smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie ze smalcem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z zakwasem, dodać mąkę i wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.

    Na drugi dzień rano dodać wodę i rozpuszczony, przestudzony smalec. Wsypać sól i wymieszać. Następnie dodać obie mąki i zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce.

    Po tym czasie gdy ciasto widocznie urośnie, odgazować lub krótko wyrobić,

    przełożyć do formy (średnica 21cm), oprószyć mąką i wyrównać. Odstawić na kolejne 3 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni, piec 10 minut, zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 30-35 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować