Chleb na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny i dość szybki chlebek, rośnie dzięki drożdżom, świeżość przedłuża dodanie zakwasu. Prażone płatki nadają fajnego smaczku. Warto wypróbować.

Składniki:


  • 120 g zakwasu
    400 g wody
    15 g drożdży
    1 łyżka miodu
    450 g mąki pszennej typ 750
    150 g mąki pszennej typ 2000
    40 g płatków owsianych
    2 płaskie łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z prażonymi płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki, dodać sól.
    Płatki uprażyć na suchej patelni na złoto, wystudzić. Wsypać je do misy robota.

    W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i miód, dodać zakwas i wymieszać. Wlać do misy i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy, wyrównać i posypać lekko mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

    Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-40 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować