Chleb na zakwasie z lnem i otrębami

0 (0 ocen)

Tradycyjnie, w sobotę piekę chlebek. Dzisiaj z dodatkiem pszennych otrąb. Chleb jest tak smaczny, że można go jeść bez jakichkolwiek dodatków.

Składniki:

  • 100 g zakwasu żytniego
    80 g mąki żytniej typ 2000
    100 ml wody

    4 łyżki lnu
    1/2 szklanki wody

    500 g mąki pszennej typ 750
    25 g otrąb pszennych
    14 g soli
    3/4 szklanki wody

Chleb na zakwasie z lnem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Len 1. Len zalać wodą na noc.
  • Zakwas 2. Odmierzony zakwas przełożyć do miski, dodać mąkę, wodę i wymieszać. Przykryć ściereczką na noc.
  • Ciasto 3. Następnego dnia do zakwasu dodać namoczony len i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. U mnie ciasto rosło dwie godziny.
  • Podział ciasta 4. Ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwa.
  • Wyrastanie 5. Dwie miski ( salaterki) Wyścielić ściereczkami. Z ciasta uformować dwa okrągłe chlebki, oprószyć mąką i włożyć do misek. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Chlebki 6. Po wyrośnięciu wyłożyć chlebki na blachę z papierem do pieczenia.
  • Chlebki 7. Naciąć ostrym nożem i skropić wodą.
  • chlebki 8. Piec 15 minut w temp. 200 stopni i 30 minut w temp 180 stopni. Kroić po wystygnięciu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy