Chleb na zakwasie z otrębami

4.46 (165 ocen)

Domowy, pyszny chlebek.

Składniki:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
    300 ml wody
    400 g mąki pszennej chlebowej
    50 g otrąb pszennych
    11 g soli

    1 łyżeczka smalcu do formy
    1 łyżka otrąb do formy
    1 łyżka czarnuszki lub maku do posypania

    Forma 10 / 30 cm
Wystaw ocenę:

4.46 (165 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na zakwasie z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wyjąć zakwas z lodówki. Po dwóch godzinach dodać 2-3 łyżki mąki żytniej i kilka łyżek wody, wymieszać i zostawić do następnego dnia.
  • 2. Odważyć 200 g zakwasu ( resztę schować do lodówki), dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 3. Formę posmarować smalcem i posypać otrębami. Ciasto krótko zagnieść, włożyć do formy i wyrównać mokrą dłonią. Posypać czarnuszką lub makiem i znowu postawić w cieple do wyrośnięcia.
  • 4. Piekarnik zagrzać do temp 200 stopni, wstawić chleb i piec 10 minut. Zmiejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40 minut. Kroić po całkowitym schłodzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować