Chleb na zakwasie z maką ryżową

0 (0 ocen)

Wilgotny, sycący i bardzo smaczny chleb pszenny na zakwasie żytnim, z dodatkiem zaparzanej mąki z brązowego ryżu – eksperyment bardzo udany :)

Składniki:


  • 100 g zakwasu żytniego
    100 g brązowego ryżu
    400 g wody
    2 łyżeczki miodu
    450 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb na zakwasie z maką ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ryż zmielić w młynku do kawy na mąkę.

    Wsypać mąkę ryżową do miski, wlać 200 g wrzątku, wymieszać i odstawić aż przestygnie.

    Następnie dodać resztę wody - zimnej, aktywny zakwas, miód i zamieszać. Wsypać mąkę i sól, zagnieść jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.

    Następnie przełożyć do formy (21cm średnicy), wyrównać i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 4 godziny.

    Po tym czasie lekko naciąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka ryżowa Miód Mąka pszenna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować