Chleb na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zakwas dostałam od koleżanki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    0,5 kg mąki żytniej
    2 łyżki siemienia
    2-3 garście słonecznika
    2-3 garście pestek dyni
    2-3 łyżki otrąb pszennych
    5 łyżeczek soli
    zakwas
    5 szklanek wody ciepłej (letniej)


Chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek ciasta i wstawić do lodówki na kolejny zakwas, Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
    piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg.

    Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy