Chleb meksykański z papryczką chilli i kuskusem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chleb który utrzymuje długo świeżość, lekko pikantny i bardzo miękki, puszysty.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    40 dag mąki pszennej chlebowej
    10 dag błyskawicznej kaszy kuskus
    1,5 szklanki ciepłej wody
    1 opakowanie suszonych drożdży(7 g)
    2 łyżeczki soli
    1/3 płaskiej łyżeczki papryczki chilli w proszku

Chleb meksykański z papryczką chilli i kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kaszę kuskus zalać wrzątkiem - wody ma być około 2 cm nad zalaną kaszą, niech spęcznieje. Do miski dodać mąkę, sól, spęczniałą kaszę, papryczkę chilli, drożdże, wodę. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto(ciasto należy spróbować czy jest lekko pikantne, jeśli nie należy dodać jeszcze papryczki), odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by ciasto wyrosło. Następnie przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę, zagnieść ponownie ciasto, uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę lekko natłuszczoną i podsypaną mąką(ja ułożyłam w tortownicy o średnicy 28 cm). Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 1 godzinę by ciasto wyrosło. Piec w piekarniku w temp. 190 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.

Porady

1.zamiast papryczki mielonej można dodać świeżą papryczkę chilli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy