Chleb kukurydziany bezglutenowy

4.43 (150 ocen)

  • 2 godz.

Zdrowy chleb bezglutenowy i kukurydziany jest smaczny, wilgotny i chrupiący dzięki obecności siemienia lnianego i sezamu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 350 g mąki kukurydzianej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g mąki gryczanej
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 2 łyżki sezamu
    • 3/4 łyżki soli
    • 1,5 łyżki cukru
    • 12 g suszonych drożdży
    • 600 ml wody ciepłej
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb kukurydziany bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb kukurydziany bezglutenowy 1. • Połączyć wszystkie suche składniki razem.
    • Zmiksować na wolnych obrotach z ciepłą wodą.
    • Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
    • Przełożyć ciasto do dwóch keksówek, u mnie jednorazowe aluminiowe 10 x 24 cm, i ponownie odstawić w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer na 20 minut.
    • Keksówki wstawić do ciepłego piekarnika i piec w 180 st. C przez 40 minut, po czym wyjąć z blaszek i piec jeszcze na samej kratce przez 10 minut.

Porady

Wydaje się, że chleb powinien trochę bardziej urosnąć, ale to wina mąki kukurydzianej, która jest dość ciężka. W trakcie przygotowywania ładnie urósł, ale potem podczas pieczenia jakby się skurczył. Doczytałam później w internecie, że chleby kukurydziane tak mają i piecze się nawet wtedy, gdy nie wyrosną w trakcie przygotowywania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować