Chleb gryczany bez mąki

4.5 (171 ocen)

Prosty do przygotowania chleb z kaszy gryczanej z ziarnami słonecznika i czarnego sezamu, nie ma przy nim zbyt dużo pracy. Jest bardzo smaczny, najlepiej smakuje z samym masłem, polecam do szczególnie osobą będącym na diecie z niskim indeksem glikemicznym lub diecie bezglutenowej,

Składniki:

  • 0,5 kilograma kaszy gryczanej niepalonej
    3 szklanki wody
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren czarnego sezamu
    1 płaska łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb gryczany bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną wsypujemy do miski, zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie sprawdzamy czy na wierzchu jest woda, jeśli nie ma to dolewamy niewielka ilość tak żeby niewielka warstwa przykrywała kaszę, odstawiamy ponownie na 24 godziny. Nadmiar wody zlewamy, kaszę miksujemy blenderem, dodajemy ziarna słonecznika i sezamu oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy, masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 8-10 godzin. Wyrośnięty chleb posypujemy ziarnami czarnego sezamu, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier i pozostawiamy na metalowej kratce do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować