Chleb grecki z czarnymi oliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Prosty w wykonaniu i smaczny chlebek z oliwkami .

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 70 dkg mąki pszennej
    250 ml wody letniej
    5 dkg drożdży
    1/2 szklanki czarnych oliwek
    200 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb grecki z czarnymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28906ss 1. Zrobić zaczyn: do miski wlać 1/2 szklanki wody, wsypać cukier, rozpuścić drożdże, dosypać troszeczkę mąki wymieszać. Miskę przykryć ściereczką , postawić w ciepłe miejsce na 15 min.
  • image-1scgqfd 2. Oliwki wydrążyć, pokroić.
  • image-29socqa 3. Do zaczynu dodawać na przemian mąkę i wodę, dodać sól. Dokładnie wyrabiać ciasto aż stanie się jednolitą masą. Następnie powoli dodawać oliwę z oliwek , cały czas wyrabiać ciasto aż ją całą wchłonie. Na końcu dodać oliwki, wymieszać.Odstawić w ciepłe miejsce około 1 godz pozostawiać przykryte aby wyrosło.
  • image-1ldq0ot 4. Formę 20x32 cm wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto , wyrównać i ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • image-1k9q3kx 5. Kiedy będzie gotowe do pieczenia , zrobić nacięcie ukośne nożem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 min.

Porady

Po upieczeniu chlebek posmarować wodą i przykryć ściereczką . Skórka będzie miękka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować