Pyszny, chrupiący i pachnący chlebek. Chleb należy do tych "ciężkich". Jeśli chcecie aby był bardziej pulchny dodajcie pół na pół mąki pszennej tortowej i graham.
Składniki:
1 kg mąki pszennej graham
80 g świeżych drożdży
4 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
400 ml ciepłego mleka
100 ml oleju w temp. pokojowej
1 szkl ziaren słonecznika
Chleb graham ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżki maki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę składników na chleb (oprócz słonecznika) i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść ze słonecznikiem, uformować 2 nieduże bochenki i ułożyć na blaszce lub do keksówek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Przed pieczeniem skropić wodą. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu skropić wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Komentarze