Chleb graham pszenny

4.5 (182 ocen)

Chlebuś domowy z dodatkiem mąki graham ma nieco ostrzejszy smak od czysto pszennego, ale znika równie szybko.

Składniki:

  • Na dwie keksówki o wymiarach 11x30cm

    Rozczyn:
    30g drożdży świeżych
    1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
    1 płaska łyżka cukru

    Ciasto właściwe:
    0,7l letniej przegotowanej wody
    1 płaska łyżka soli
    1/2kg mąki pszennej graham
    900g maki tortowej pszennej
    3 łyżki oleju rzepakowego

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy do wysmarowania form
    kilka łyżek maku
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb graham pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    W odmierzonej ilości wody rozpuszczamy pokruszone drożdże oraz cukier. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą noc.
  • 2. Ciasto właściwe:
    Następnego dnia do rozczynu dodajemy wodę, sól, mąkę graham oraz tortową i olej rzepakowy. Wyrabi9amy całość mikserem z hakiem do ciast drożdżowych lub ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia, a po upływie 1/2h ponownie wyrabiamy. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, a po kolejnym wyrośnięciu przekładamy podzielone na dwie części ciasto do keksówek wysmarowanych tłuszczem. Odkładamy do wyrośnięcia po czym smarujemy letnią wodą i posypujemy makiem.
    Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku 1/2h, a następnie kolejne 1/2h w temp skręconej do 180st C.

Porady

Jeżeli nasze keksówki lubią przywierać (zazwyczaj te jasne), to po wysmarowaniu olejem możemy je dodatkowo obsypać mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mąka tortowa Olej Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować