ZACZYN:
15 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
40 g ciepłej wody
1 płaska łyżka mąki pszennej
CIASTO:
200 g mąki graham (pszenna typ 1850)
250 g mąki pszennej typ 480
50 g mąki żytniej razowej
300 g letniej wody
35 g roztopionego masła
2 łyżeczki soli ( niezbyt czubate)
pół łyżki miodu
1.Z podanych składników przygotowujemy zaczyn mieszając je wszystkie ze sobą w szklance. Odstawiamy na kilka minut aż zaczyn zacznie ,,gazować,,
2.Wszystkie mąki wsypujemy do dużej miski i mieszamy je ze sobą. Dodajemy także sól.
3.W 300 g wody rozpuszczamy masło i miód i wlewamy ostudzony płyn do mąk. Na koniec dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy ok 4 minut.
4.Na koniec zwilżamy dłonie olejem i ulepiamy ,,kulę,, z ciasta. Pozostawiamy ciasto w nasmarowanej olejem misce w ciepłym miejscu na 2 godziny.
5.Po 2 godzinach ciasto ponownie wyrabiamy. Na koniec rozpłaszczamy je, nadając mu kształt prostokąta i zwijamy w ,,rulon,,. Taki oto rulon przekładamy do naoliwionej keksówki i zostawiamy jeszcze w ciepłym miejscu na 20 minut. Włączamy piekarnik na 200 stopni.
6.Po 20 minutach gdy ciasto podrośnie, wkładamy keksówkę do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 1 godzinę. Gdy wierzch za bardzo będzie się przyrumieniał, przykrywamy go folią aluminiową i dalej pieczemy.
7.Po wyjęciu chleb spryskujemy z wierzchu wodą aby skórka łatwiej dawała się kroić. Ostudzony chleb zawijamy w folię aluminiową i przechowujemy w lodówce do tygodnia.
Komentarze