Chleb faszerowany

4.5 (154 ocen)

  • 5 godz.

Jeśli nie masz ochoty robić kanapek na przekąskę, a w domu kręci ci się wygłodniały mąż to polecam chleb faszerowany.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 1 chleb, może być również podłużny
    Ćwierć kilo schabu bez kości
    Ćwierć kilo karkówki
    350 dag sera żółtego
    Pół świeżej papryki
    Jedna cebula
    Ząbek czosnku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę i schab kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do garnka z osoloną wodą i doprawioną pieprzem (można dodać zioła wedle uznania), kiedy mięso już będzie miękkie podsmażamy je na patelni z dodatkiem oleju do czasu zarumienienia się mięsa. Pod koniec dodajemy ząbek czosnku i cebulę. Kiedy cebulka się zeszkli zestawiamy z ognia.

    Wierzch chleba odkrawamy i wyjmujemy środek chleba. Faszerujemy pieczywo serem pokrojonym uprzednio w plastry, mięsem i cienkimi plastrami papryki świeżej. Układamy warstwowo, aż do zapełnienia chleba. Następnie odkrojoną częścią pieczywa przykrywamy chleb i zawijamy folią aluminiową, następnie owijamy płótnem lnianym lub ręcznikami lnianymi. Na wierzch i pod spód chleba już zawiniętego podkładamy deski do krojenia i przyciskami czymś ciężkim ( w moim przypadku to był duży garczek wypełniony wodą)
    Odstawiamy na kilka godzin (4-5h) by wszystko się ze sobą scaliło.
    Podawać z majonezem lub sosem czosnkowym!

Porady

WAŻNE: By całość się scaliła należy na spód i wierz położyć ser, a mięso powinno być gorące. Prócz lub zamiast papryki dodawałam również ogórka kiszonego, warzywa dodane do chleba nadają mu charakterystyczny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować