Chleb dyniowy na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 48 godz.

Polecam chleb domowy z dynią i ziemniakami. Ma smak chleba który piekła moja babcia w starym piecu kaflowym. Wspomnienia mojego dzieciństwa.

  • 48 godz.

Składniki:

  • przepis na dwa bochenki

    2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
    1 kg mąki pszennej typ 650
    1 kg dyni
    3 ziemniaki średnie
    1 łyżka soli
    1 szklanka zakwasu dwustopniowego
    2 łyżki ziaren słonecznika
    2 łyżki ziaren siemię lniane
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb dyniowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziarna zalane wodą 1.

    Mąkę pełnoziarnistą razem ze słonecznikiem i nasionami lnu sparzam szklanką gotującej wody, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia.
  • pure dyniowe 2. Dynie kroję na małe kawałki i gotuje w małych ilościach wody, nie więcej jak pól szklanki wody ponieważ dynia puści sok. Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia miksuje blenderem, to samo robię z dynią.
  • dynia, mąka, ziarna, zaczyn 3. Do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę pełnoziarnistą zaparzoną, zakwas. Z zakwasu odkładam łyżkę do następnego pieczenia. Dodaję ziemniaki zmiksowane, dynię, sól, miód. Całość wyrabiam ręką. W trakcie wyrabiania jak ciasto jest za rzadkie podsypuje mąką, jak za geste dolewam wody. Z proporcji wychodzą dwa bochenki chleba. Odstawiam na trzy godziny do wyrośnięcia, i zagniatam ponownie trzy razy w od stepach co 30 minut.
  • ciasto wyrosniete 4. Ciasto rozciągam i formuję bochenki.. Wykładam do koszyczków wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia na noc w lodówce, albo na trzy godziny w kuchni. Po wyjęciu z koszyczka, odwracam ciasto na deskę wysypaną mąką i nacinam. Chleb wykładam na kamień do pizzy który wcześniej został nagrzany 30 minut Wstawiam także garnek z wodą żeby piekarnik się naparował. Po nagrzaniu wyjmuje garnek z wodą. Chleb piekę 10 minut temp 230 minut , po tym czasie zmniejszam na 180 stopni i piekę 50 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleb na kratkę, spryskuję go wodą i nakrywam ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować