CHLEB DOMOWY PRZENNO-ŻYTNI Z AUTOMATU

4.48 (183 ocen)

  • 4 godz.

CHLEB DOMOWY

  • 4 godz.

Składniki:

  • • 150 ml wody
    • 100 g maki pszennej
    • 5 g drożdży świeżych
    Wymieszać składniki w automacie do chleba przez ok. 7 min. Pozostawić na 12 godzin.
    Po 12 godzinach przesiać mąkę:
    • 100 g żytniej
    • 200 g dowolnej pszennej
    • dodać do przygotowanego wcześniej zaczynu
    • ugotowane 2 ziemniaki rozgnieść widelcem [zapobiega kruszeniu się chleba ]
    • 1 białko [zapobiega kruszeniu się chleba]
    • 1,5 łyżeczki soli - 7,5 g
    • łyżeczka miodu i cukru lub sam cukier
    • łyżka oleju
    • 1-3 łyżek kefiru lub maślanki [ o ile będzie taka potrzeba]
    Program French [3:50, 1,5 lb tj.750 g]
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb domowy przenno-żytni z automatu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Uruchamiamy automat. Sprawdzamy po 5-10 min palcem, ciasto nie powinno się przyklejać do ręki i naczynia mieszalnika i mieć formę kulistą. Jak zbyt gęste to dodajemy kefir lub maślankę.
    Po ok 1:15 godz. [dzwonek automatu] dodajemy ok. 100 ml płatków owsianki górskiej i 2 łyżki ziaren siemienia lnu, tutaj dowolność dodatków użytkownika.
    Przepis na tyle sprawdzony, że zawsze się udaje. Puszysty chleb, ładnie wyrasta i nie zapada się.
    Po upieczeniu otrzymujemy chleb o wadze ok. 600g.
    Automat Morphy Richards, ale może być dowolnie inny.

Porady

Jeżeli nie mamy dokładnej wagi, to 100 g drożdży dzielimy na 20 równych porcji i część zamrażamy do późniejszego wykorzystania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować