Chleb domowy na serwatce

4.49 (181 ocen)

  • 30 min

Mistrzynią w pieczeniu chleba była moja mama. Piekła chleb raz w tygodniu dla całej rodziny. Był wypiekany w piecu chlebowym, najczęściej na trzonie różnymi metodami. Ja dziś korzystam z mamy rad i wskazówek, piekę chleb w piekarniku. A moja mama tylko testuje moje dzieło.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach: 40x14 cm
    Składniki:
    6 dag drożdży
    3 szklanki mąki pszennej
    3 szklanki mąki żytniej
    1 szklanka otrąb pszennych
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soli
    1 szklanka ciepłego mleka
    ½ szklanki ciepłej wody
    1 szklanka ciepłej serwatki
    ½ szklanki łuskanego słonecznika
    Tłuszcz do blaszek i mąka
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chleb domowy na serwatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Blaszki natłuścić, posypać mąką. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i zagnieść ciasto, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie się kleiło do ręki, podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Następnie ponownie zagnieść, podzielić na pół, wyłożyć do blaszek, wierzch ciasta przesmarować wilgotna ręką. Odstawić by ciasto zapełniło doniczki. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 50 minut.

Porady

Do ciasta można dodać też ziarna dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować