Chleb domowy

5 (142 ocen)

  • 2 godz.

Ten przepis znalazłam na opakowaniu mąki żytniej,spróbowałam i często piekę.Chleb jest na drożdżach i szybko można go zrobić gdy mamy ochotę na świeże pieczywo na kolację albo wpadną niespodziewani goście.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 800 g mąki pszennej
    500 g mąki żytniej typ 720
    100g drożdży
    2 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    1litr przegotowanej ostygniętej wody
    mak,sezam do posypania
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pieczeń

Chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na chleb 1. Mąki przesiać do miski,wsypać sól i wymieszać.Drożdże rozpuścić w wodzie,dodać cukier i wymieszać.
  • Wyrobione ciasto na chleb 2. Drożdże wlać do miski z mąką i wyrobić ręką ciasto.Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Surowy chleb w blaszkach 3. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć do wysmarowanych olejem i wysypanych bułką tartą foremek-keksówek(mi wychodzi długa i krótsza)maksymalnie do 3/4 wysokości.Posmarować wierzch lekko olejem i posypać makiem lub sezamem.Zostawić do rośnięcia.
  • Wyrośnięte chlebki 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.(Blaszki z chlebem przykryć i można zostawić w kuchni,bo będą rosły w cieple piekarnika)Wstawić wyrośnięte chlebki i piec 50-60 minut w 200 stopniach.
  • Gotowy chleb domowy 5. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki by chlebki odparowały.Jeszcze ciepłe wyjąć z blaszki na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

Porady

Chlebek jest smaczny letni posmarowany masełkiem.Ja używam delmy z wiejskim masełkiem.Pychotka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować