Chlebek jadłam po raz pierwszy u Cioci mojego chłopaka smakował tak wspaniale że poprosiłam o przepis trochę go urozmaiciłam i powstał wspaniały aromatyczny cebulowy chleb
2 godz.
Składniki:
Ciasto
4 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub (2 1/4 łyżeczki suchych drożdży)
1 1/3 szklanki (320 ml) ciepłej wody
1 pęczek szczypiorku
Karmelizowana cebula do ciasta
3 średniej wielkości cebule (posiekanych w pióra lub plastry)
2łyżki oliwy lub oleju
szczypta soli
Dodatkowo
odrobina szczypiorku do udekorowania wierzchu chleba
Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Karmelizować , aż cebula zmięknie i zarumieni się , przez około 7 minut. Doprawić solą. Odstawić do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszać mąkę ze szczypiorkiem . Rozpuścić świeże drożdże z solą i 1/3 szklanki (80 ml) wody i dodać do mieszanki mąki. Dodaj resztę 1 szklanka (240 ml) wody, wymieszać wszystko razem, następnie dodać karmelizowaną cebulę i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie Przykryć je i pozostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej rosnąć, aż podwoi objętość.
3. Na posypanej mąką powierzchni zwinąć ciasto na bochenek. Umieść (15x25cm) w blasze i pozostawić ponownie by podrosło przez 30 minut. Bochenek powinien być już odpowiednio wyrośnięty Opcjonalnie posypać solą, szczypiorkiem na wierzchu
4. Rozgrzej piekarnik do 240C. Umieść garnek z wodą na dnie pieca by tworzyła się para i bochen nie był suchy.
5. Piecz przez 15 minut z parą następnie wyjmij garnek z wodą z pieca.
6. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 230 ° C i piecz przez kolejne 10-15 minut.
7. Ostudzić na kratce. Niech chleb ostygnie przed cięciem.
Komentarze