Smaczny i puszysty chleb drożdżowy pszenny z dodatkiem duszonej na oleju rzepakowym cebuli świetnie smakuje nawet z samym masłem
Składniki:
300 ml wody
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej typ 1050
1 łyżeczka soli
Oraz:
3 cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać zaczyn. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Lekko przestudzoną wsypać do misy. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy (keksówki 25cm) i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze