Chleb cebulowy

0 (0 ocen)

Smaczny i puszysty chleb drożdżowy pszenny z dodatkiem duszonej na oleju rzepakowym cebuli świetnie smakuje nawet z samym masłem

Składniki:


  • 300 ml wody
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki pszennej typ 650
    150 g mąki pszennej typ 1050
    1 łyżeczka soli
    Oraz:
    3 cebule
    2 łyżki oleju rzepakowego

Chleb cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, dodać zaczyn. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Lekko przestudzoną wsypać do misy. Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do formy (keksówki 25cm) i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy