Chleb bezglutenowy, wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone siemię lniane zalać 2/3 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
2.W misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, sól, cukier i drożdze instant. Kisel z siemienia lnianego wymieszać z 400-450ml ciepłej wody i oliwą. Dodać do składników suchych i wymieszać łyżką. Ciasto powinno byc gęste. W miarę potrzeby dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3.Keksówke wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu około 30-40 min do wyrośnienia. Piecz 50-55min w temperaturze 190 stopni. Studź na kratkce.
Porady
Do chleba można dodać rózne ziarna np. pestki słonecznika, pestki dyni czy suszona żurawinę lub suszone śliwki.
Komentarze