Chleb bezglutenowy, wegański

4.5 (157 ocen)

Chleb który w swoim smaku i strukturze najbardziej przypomina tradycyjny

Składniki:

  • 150g maki ryżowej
    150g mąki gryczanej
    100g mąki jaglanej
    50g maki ziemniaczanej
    2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    7g drożdży instant
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy, wegański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone siemię lniane zalać 2/3 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
  • 2. W misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, sól, cukier i drożdze instant. Kisel z siemienia lnianego wymieszać z 400-450ml ciepłej wody i oliwą. Dodać do składników suchych i wymieszać łyżką. Ciasto powinno byc gęste. W miarę potrzeby dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 3. Keksówke wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu około 30-40 min do wyrośnienia. Piecz 50-55min w temperaturze 190 stopni. Studź na kratkce.

Porady

Do chleba można dodać rózne ziarna np. pestki słonecznika, pestki dyni czy suszona żurawinę lub suszone śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować