Chleb bezglutenowy (amarantusowy)

4.4 (178 ocen)

  • 2 godz.

mój ulubiony przepis na chleb bez glutenu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    • 1,5 szklanki mąki z nasion amarantusa
    • 1,5 szklanki mąki ryżowej
    • ½ szklanki mąki gryczanej
    • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
    • około 500-550 ml wody
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 30 g świeżych drożdży
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.4 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy (amarantusowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy zaczyn: drożdże mieszamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem cukru. Zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
    Mieszamy suche składniki ze sobą, czyli: maki, skrobię, siemienie, sól. Następnie do suchych składników dodajemy mokre czyli: zaczyn, olej, resztę wody. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze wody.
  • 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Kilka razy delikatnie podrzucamy formę o stół, żeby odpowietrzyć ciasto. Powierzchnię wygładzamy mokrą dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 50 minut.Najlepsza jeszcze gorąca, chrupiąca piętka ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować