Chleb bezglutenowy (amarantusowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Robimy zaczyn: drożdże mieszamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem cukru. Zakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
Mieszamy suche składniki ze sobą, czyli: maki, skrobię, siemienie, sól. Następnie do suchych składników dodajemy mokre czyli: zaczyn, olej, resztę wody. Masa powinna mieć konsystencję budyniu. Jeśli jest zbyt gęsta należy dodać jeszcze wody.
2.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia. Kilka razy delikatnie podrzucamy formę o stół, żeby odpowietrzyć ciasto. Powierzchnię wygładzamy mokrą dłonią. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 50 minut.Najlepsza jeszcze gorąca, chrupiąca piętka ;)
Komentarze