Chleb bezglutenowy 7 ziaren

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo zdrowy, bezglutenowy i nafaszerowany ziarnami chleb. To taki superchleb dla każdego, a szczególnie polecam dla osób dbających o figurę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 200 g mąki z cieciorki
    • 200 g mąki gryczanej
    • 100 g skrobi kukurydzianej
    • 3/4 szklanki espandowanego amarantusa
    • 1 łyżka siemienia lnianego
    • 1 łyżka babki płesznik
    • 1 łyżka nasion babki jajowatej
    • 1 łyżka sezamu
    • 1 łyżka maku
    • 1 łyżeczka czarnuszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 8 g drożdży suszonych
    • 1/3 szklanki oleju
    • 500 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bezglutenowy 7 ziaren - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać wszystkie suche składniki razem w misce miksera.
    • Dodać składniki mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach.
    • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika.
    • Piekarnik nastawić na 200 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut.

Porady

Wszysskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną w elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki i zapakowany w folię spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować