Chleb bezglutenowy

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz.

Dla bezglutenowców

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mieszanki mąki bezglutenowej chlebowej
    500 ml ciepłej wody
    1/3 kostki drożdży
    2 łyżeczki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do plastikowej miski wsypać mąke, dodać 3/4 wody. W reszcie wody rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Wymieszać plastikową lub drewnianą łyżka, dodać sól i olej. Wyrabiać łyżką ok 8-10 minut. Przełożyć do brytfanny keksowej, wygładzić ręką umoczoną w oleju. Przykryć wilgotną ściereczzką tak aby ta nie dotykała ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min, aby chleb podwoił objętość.
    W tym czasie nastawić piekarnik na 200st.Na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
    Piec 50-60 min w 200st.

Porady

Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika bo chleb opadnie!!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować