Przepis na łatwy w przygotowaniu chlebek z chrupiącą skórką.
60 min
Składniki:
1 kg mąki pszennej
4 płaskie łyżeczki soli
8 dkg drożdży
1 l ciepłej wody
50 g otrąb pszennych
100 g siemienia lnianego
100 g pestek słonecznika
100 g pestek dyni
Chleb bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz ciepłą wodę.
Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
2.Do wyrobionego ciasta wsypujemy otręby, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni. Mieszamy do równego rozprowadzenia ziaren.
3.Dwie Formy do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do 1/2 formy i wyrównujemy wierzch. W temperaturze pokojowej pozostawiamy na ok 10 minut.
4.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze przez 40 minut z termoobiegiem.
Porady
Chleb po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
Komentarze