Chleb bez zakwasu

4.46 (164 ocen)

  • 60 min

Przepis na łatwy w przygotowaniu chlebek z chrupiącą skórką.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    4 płaskie łyżeczki soli
    8 dkg drożdży
    1 l ciepłej wody
    50 g otrąb pszennych
    100 g siemienia lnianego
    100 g pestek słonecznika
    100 g pestek dyni
Wystaw ocenę:

4.46 (164 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb bez zakwasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej misy wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz ciepłą wodę.
    Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich składników.
  • 2. Do wyrobionego ciasta wsypujemy otręby, siemię lniane, pestki słonecznika i dyni. Mieszamy do równego rozprowadzenia ziaren.
  • 3. Dwie Formy do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do 1/2 formy i wyrównujemy wierzch. W temperaturze pokojowej pozostawiamy na ok 10 minut.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy w tej temperaturze przez 40 minut z termoobiegiem.

Porady

Chleb po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować