Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

4.48 (160 ocen)

  • 60 min

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz, że najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki razowej żytniej
    1 op. suszonych drożdży
    2 i 1/3 szkl. letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    5 łyżek siemienia lnianego + do posypania
    1 łyżka oleju rzepakowego
    mąka pszenna do oprószenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27l32hc 1. Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.
  • image-0isfftg 2. Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
  • image-14tmeh0 3. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).
    Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba).
    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować