Chleb żytni na piwie

0 (0 ocen)

Chlebek ten jest niezwykle miękki i puszysty. Zachowuje świeżość dłużej niż inne drożdżowe chlebki.

Składniki:


  • 360 ml piwa
    2 łyżki melasy
    2 łyżki oliwy
    15 g drożdży świeżych
    3 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 szklanka mąki żytniej żurkowej
    1 łyżeczka soli



Chleb żytni na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piwo i oliwę wlać do garnuszka, dodać melasę. Postawić na ogniu i podgrzewać do temperatury około 50 stopni. Przestudzić.

    Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 minut aż się spienią. Następnie dokładnie wymieszać.

    Obie mąki i sól wsypać do misy robota, wlać rozczyn piwny, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki długości 25cm i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy