Chleb żytni na zakwasie

4.5 (190 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Kolejna propozycja pieczywa. Tym razem chleb żytni, skórka chrupiąca środek mięciutki - jak dla mnie doskonały.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka żytnia: 250 gramów
    - zakwas chlebowy (w przepisie podany byłzakwas chlebowy w proszku 7g): 15 gramów
    - drożdże instant: 0.5 opakowania
    - ciepła woda: 175 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - miód (w przepisie proponowano dodanie melasy, zastąpiłam miodem): 1 łyżka
    - maka do obsypania: 3 łyżki
    - tłuszcz do posmarowania miski (u mnie olej): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Zakwas

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
  • 2. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
  • 3. Wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
  • 5. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
  • 6. Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.
  • 7. Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.
  • 8. ** Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
    ** przepis na zakwas znajdziecie tutaj: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-4

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować