Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Podane składniki przeze mnie są o połowę skrócone, możecie zrobić jak,ja malutki chleb, taki na raz może dwa do podania,lub zrobić z pełnej porcji uzyskując większy. Wolę piec częściej, jednocześnie cieszyć się świeżym pieczywem.
2.Mąkę mieszamy z solą, dodajemy 175 ml ciepłej wody, miód, zakwas chlebowy, drożdże instant oraz łyżkę oleju - wyrabiamy ciasto ok 10 minut.
3.Wkładamy do posmarowanej tłuszczem miski, przykrywamy czystą ścierką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
4.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy.
5.Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formujemy chleb wilgotnymi rękoma.
6.Nacinamy w kilku miejscach - zostawiamy na godzinę, aby ciasto jeszcze podrosło.
7.Pieczemy 35 minut w 200*C - dolna półka piekarnika.
8.** Przepis pochodzi z książki " Smakowite pieczywo".
** przepis na zakwas znajdziecie tutaj: http://www.polska-gotuje.pl/przepis/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie-4
Komentarze