Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.
Składniki:
Składniki zaczynu:
2 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
150g wody
140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
500 g mąki żytniej typ 720
200g mąki orkiszowej jasnej
550g wody
20g soli himalajskiej.
plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety)
Chleb żytni z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynu:
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.
Przygotowanie ciasta właściwego:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210 stopni.
Komentarze