chleb żytni z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Ile to się nasłuchałam, że aby upiec chleb na zakwasie to takie trudne. Bzdura. Pierwszy chleb ma prawo się nie udać, jak każde nowe danie. Kolejne próby będą więcej niż zadowalające. Obiecuję.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • I. Zakwas:
    3 łyżki mąki żytniej,
    ok. 1/2 szklanki letniej wody,
    duża szczypta soli.
    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
    2. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 noce.

    II. Chleb:
    2 szklanki mąki żytniej z grubego przemiału,
    szklanka mąki pszennej,
    1 i 1/3 szklanki letniej wody,
    pół łyżeczki brązowego cukru,
    3 łyżki ziaren słonecznika,
    3 łyżki suszonych płatków pomidorów.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb żytni z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas przełożyć do dużej miski. Dodać wodę i cukier. Rozmieszać.
  • 2. Dodać oba rodzaje mąki. Wymieszać ciasto widelcem (aby dochodziło powietrze). Dodać słonecznik i płatki pomidorów. Delikatnie wyrobić. Odstawić na 20 minut.
  • 3. Następnie przełożyć do natłuszczonej formy. I odstawić na godzinę w formie. Można obsypać wierzch słonecznikiem.
  • 4. Piec 10 minut w 220 stopniach i kolejne 40 minut w 190 stopniach. Wyłączyć piec i zostawić w cieple na kolejne pół godziny.

Porady

Aby chleb lepiej się piekł, należy wcześniej włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne z wodą na 10 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować