Chleb żytni z dodatkami. Na Święta i nie tylko.

0 (0 ocen)

Myślałam nad tym jak urozmaicić pieczywo, aby i ono miało świąteczny charakter.Dodałam więc kilka dodatków, takich które kojarzą się ze Świętami.Taki chleb pasuje zarówno do słodszych smarowideł, jak i świątecznego pasztetu czy szynki.

Składniki:

  • 350g mąki żytniej razowej typ 2000
    1 opakowanie suszonych drożdży
    200ml ciepłego mleka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki maku
    garść suszonych moreli
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Chleb żytni z dodatkami. na święta i nie tylko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy cukier i sól, zalewamy ciepłym mlekiem.
    Odstawiamy na 10 minut.
    Po tym czasie dodajemy mąkę i olej. Zagniatamy na elastyczne ciasto
  • 2. Orzechy dość grubo siekamy. Morele kroimy w kawałeczki.
  • 3. Do ciasta dodajemy posiekane orzechy, morele, mak i żurawinę. Wszystko razem dokładnie zagniatamy.
    Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką.
    Po tym czasie formujemy kształtny bochenek chleba i pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 35-40 minut.

Porady

chleb, bakalie, Boże Narodzenie, Wielkanoc, święta

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: sałatka na święta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować