chleb żyni na miodzie

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

pyszny domowy chleb na zakwasie

  • 12 godz.

Składniki:

  • 350 g zakwasu
    500 g mąki żytniej typ 720
    200 g mąki żytniej typ 2000 (lub pszennej pełnoziarnistej)
    500 ml wody
    4 łyżki miodu
    1 łyżeczka soli
    100 g siemienia lnianego
    oliwa do wysmarowania formy oraz otręby lub mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb żyni na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie dość rzadkie,lejące.
    Przykrywamy ścierką i odstawiamy na całą noc lub co najmniej na 8 godzin.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i przekładamy do foremek dł.23 cm ( ja użyłam jednej 30 cm i 20 ) wysmarowanych oliwą i obsypanych mąką lub otrębami.
    Foremki z ciastem przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na jego dnie wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Wstawiamy foremki z ciastem i pieczemy przez 45 do 50 minut. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami potem na kratce.

Porady

zakwas żytni 3 dniowy: Pierwszego dnia mieszamy w słoiku 80-100 g mąki żytniej typ 2000 z 100-120 ml przegotowanej, ostudzonej wody. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach zakwas mieszamy, dlatego najlepiej zacząć jego produkcję wieczorem. Drugiego dnia (po 24 godz.) dokarmiamy zakwas dodając tyle samo wody i mąki co pierwszego dnia. Trzeciego dnia powtarzamy czynności. Czwartego dnia dokarmiamy zakwas ostatni raz i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie można zakwasu używać . Jeśli zostanie na trochę zakwasu można przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez około 2 tygodnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować