Chleb ziołowy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny chlebek na jesienne wieczory.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto :
    60 dag mąki
    300 ml wody
    5 dag drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    50 ml oleju

    Masło ziołowe :
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    5 łodyżek natki pietruszki
    5 łodyżek bazylii (może być suszona ok. 2 łyżeczek)
    12 dag miekkiego masła
    szczypta soli

Chleb ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ciasto bardzo dobrze wyrobić ze wszystkich składników.
    Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm.


  • 2. MASŁO ZIOŁOWE:
    Czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię, cebulę i pietruszkę bardzo drobno posiekać. Dodać masło i sól- utrzeć.
  • 3. PRZYGOTOWANIE CHLEBA:
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Ciasto posmarować masłem ziołowym i pokroić na pasy ok. 5 cm.
    Pasy złożyć jak harmonijkę, przełożyć do 2 foremek aluminiowych (średniej wielkości) lub tortownicy.
    Piec około 25-30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy