Chleb z ziarnami

5 (156 ocen)

  • Średni

Przepis przesłała Alina Hofman, Barcin.Sprawdzony przepis na pyszny chleb. Robi się go bardzo szybko i jeszcze szybciej znika ze stołu. Gdy jest świeżo upieczony, można jeść bez smarowania.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - woda (ciepłej): 4 szklanki
    - drożdże: 10 dekagramów
    - sól (do smaku wg. uznania): 3 łyżki
    - cukier (do smaku wg. uznania): 3 łyżeczki
    - ziarna słonecznika: 1 szklanka
    - siemię lniane: 1 szklanka
    - pestki dyni: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i posypujemy cukrem, ucierając, aż się rozpuszczą.
  • 2. Dodajemy ciepłą wodę, sól i mąkę, wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy
  • 3. Ciasto wykładamy do wysmarowanych tłuszczem blach (wychodzą trzy małe keksówki) i odstawiamy, by wyrosło (rośnie bardzo szybko). Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować